לאחר יותר מעשור ולראשונה מאז המשבר הכלכלי של 2008, הבנק המרכזי האמריקאי הודיע בשבוע שעבר על הורדת ריבית.
למה להוריד ריבית? ולמה עכשיו? ואיך הורדת ריבית בארה"ב קשורה ומשפיעה עליך? כנסו לקרוא זה נוגע לכל אחד ואחת מכם.
הבנק המרכזי האמריקאי הודיע שבוע שעבר על הורדת הריבית של 0.25% לרמה של 2.25%-2%, זוהי הורדת הריבית הראשונה מאז המשבר הכלכלי של 2008. הורדת הריבית מגיעה לאחר לחצים כבדים של הנשיא טראמפ על יו"ר הבנק המרכזי גם בציוצי טוויטר ואף באיום לפטרו בשלהי 2018. הבנק המרכזי הינו גוף עצמאי ולכן הורדת הריבית על רקע של לחץ בלתי פוסק של הנשיא עלולה לעורר את הרושם כאילו הבנק נכנע ללחץ דבר שעלול לפגוע באמינותו כגוף עצמאי.
אז חוץ מהאיומים, מה הסיבות להורדת הריבית? הרי האבטלה בשפל היסטורי וגם הצמיחה סבירה
הגורם העיקרי שמאפשר לבנק הפדרלי להוריד את הריבית הוא האינפלציה החלשה, המעידה על ביקוש מקומי דל. ואולם נציגי הבנק הפדרלי הצביעו על סיכונים גלובליים כנימוק בולט: מלחמת הסחר וסיכונים גוברים לכלכלה העולמית, כולל האטה חדה בצמיחה בסין והמשך הדשדוש באירופה מהווים גם הם איומים באופק.
כולם רוצים שההתאוששות הכלכלית תימשך, ועוד כסף זול נראה כמו הדרך הפשוטה להשיג זאת. על רקע מלחמות הסחר שמאיימות על הכלכלה העולמית, בכירי הבנק הפדרלי אומרים כי הורדת ריבית דרושה כדי למנוע מההאטה להגיע לארה"ב.
איך משפיעה הורדת הריבית על הכלכלה?
כשהריבית נמוכה, לא משתלם לחסוך. מה שכן משתלם, זה לקחת הלוואות כי מחירן (תשלומי הריבית) נמוך. באופן זה ריבית נמוכה מעודדת צריכה, ולקיחת הלוואות כדי לקנות דברים. ריבית נמוכה מעודדת עסקים להוציא את כספם על בניית מפעלים, גיוס עובדים. היא מאפשרת לממשלות לחיות בגירעון בלי שיהיה יקר לממן אותו. בשל כך מעודדת ריבית נמוכה גידול בחובות - ועמם גידול בפעילות הכלכלית.
תופעת הלוואי המרכזית של ריבית נמוכה היא עלייה במחירי נכסים, כמו מניות ונדל"ן. משתלם ללוות כסף כדי לעשות ממנו עוד כסף, בפרט כשהחלופה הכלכלית של חיסכון סולידי איננה מפתה. התוצאה: התנפחות מחירים שלעתים אין לה יסוד כלכלי מוצק.
בנוסף הריבית הנמוכה מעודדת תופעת לוואי חמורה, שכלכלנים רבים בעשור האחרון הצביעו עליה היא גידול באי שוויון. מי שיש לו הון ונכסים יכול להשתמש באשראי כדי להשקיע ולצבור עוד נכסים (כסף זול המשמש ליצירת עוד כסף). מי שאין לו הון, בעיקר אנשים שהכנסתם מעבודה, משתמש בכסף הזול לצריכה - חובותיו גדלים.
איך משפיעה הורדת הריבית בארה"ב על ישראל?
הייתה ציפייה שבישראל הריבית תעלה השנה פעם אחת או פעמיים, אך לאחר שהריבית בארה"ב ירדה נגיד בנק ישראל כנראה מסונדל ולא יוכל להעלות פה את הריבית וזאת מכיוון שיש השפעה ויחסי גומלין בין השווקים השונים והם באים לידי ביטוי בשערי המט"ח, כאשר השקל התחזק מול הדולר ונסחר כעת מתחת ל 3.5 שקלים לדולר. זה טוב למי מאיתנו שרוצה לטוס לחול או להזמין דברים באינטרנט בזול אבל זה רע מאד ליצואנים שמוכרים את מרכולתם בדולרים וצריכים להמיר אותם לשקלים כדי לשלם משכורות והוצאות נוספות פה.
מה הקשר בעצם לריבית המשכנתאות שלנו לבין ריבית הבסיס?
כשהבנק המרכזי מוריד את ריבית הבסיס, הולכות ריביות אחרות במשק בעקבותיה. מדוע זה קורה? מכיוון שהבנק המרכזי מלווה כסף לבנקים המסחריים. כשהמחיר של הלוואות מוזל עבורם, הם יכולים להוריד את המחיר של ההלוואות לצרכנים, לעסקים ולבנקים אחרים.
התייקרות הנדל"ן למגורים בישראל היא אחת התופעות הבולטות הנובעות מרמת ריבית נמוכה ששוררת בישראל מאז המשבר של 2008. למי שהיה ההון הראשוני שמאפשר ללוות כסף לקנות נכסים, יכול היה להתעשר. מי שלא היה בעל נכסים, ראה בעיניים כלות כיצד חלום הדירה הולך וחומק, ושכר הדירה שלו רק גדל.
הורדת הריבית עלולה להביא לעלייה נוספת במחירי המניות, האג"ח והנדל"ן ותעודד לקחת יותר הלוואות; זה עלול להביא להתמוטטות השווקים עתירי החובות, כפי שקרה לפני שקיעה למיתון בעשורים האחרונים. הכלכלה שלנו מכורה לכסף זול - וזוהי התמכרות מסוכנת מאוד.
לסיכום, אני חוזרת ומדגישה למי מכם שיש משכנתאות והלוואות חובה לבדוק האם ניתן לשפר אותן ע"י ביצוע מחזור. אפשר לחסוך המון כסף - אם לא תעשו את זה אתם פשוט תורמים את הכסף שלכם לבנק. קחו אחריות ונצלו את ההזדמנות לשפר את מצבכם הכלכלי. עכשיו.
Comments