בעידן שבו כל המידע נגיש בלחיצת כפתור, יותר ויותר משקיעים פרטיים בוחרים לנהל את ההשקעות שלהם בעצמם. הרשתות החברתיות מלאות בעצות פיננסיות, סרטוני טיקטוק על "איך להשקיע נכון" ופוסטים שמדברים על חיסכון בדמי ניהול כדרך להגדלת הרווחים. אין ספק – ניתן לחסוך כך בעלויות ניהול. אבל האם זו באמת האסטרטגיה הנכונה להגדיל את ההון שלנו? האמת היא שלא... זו כנראה לא הדרך
המשקיע הממוצע מפסיד כסף – והנה ההסבר למה
אנחנו חיים בעידן שבו אפשר למצוא מידע על השקעות בכל מקום. פייסבוק, טיקטוק, אינסטגרם – כל רשת חברתית מלאה ב"גורואים פיננסיים" שמלמדים איך להשקיע נכון ואיך לחסוך בעלויות. אחת ההמלצות הפופולריות היא להשקיע לבד כדי לחסוך בדמי ניהול.
נכון, אפשר לחסוך כך עלויות ניהול. ויש משמעות לא מבוטלת על השורה התחתונה שלנו ככל שנשלם פחות דמי ניהול, כך יותר כסף ישאר אצלנו, לכאורה. אבל בפועל הנתונים מציגים תמונה שונה מאד. השאלה היחידה שצריכה להשאל היא - מהו הדבר המרכזי? על מה אנחנו באמת צריכים להתמקד – על חיסכון של 0.5% בדמי ניהול או על השגת תשואה גבוהה יותר לאורך זמן? מה שיגדיל בצורה ישירה את השורה התחתונה שלנו ואת הרווח שלנו.
בעיני חל פה בלבול, או יותר נכון, ניצול של אותם מפרסמים ברשתות החברתיות. במידה ורק תקנו את הקורס הדיגיטלי או הספר שכתבו, הם באמת ילמדו אתכם איך לחסוך בדמי ניהול. אבל הם לא יספרו לכם, שבהסתברות גבוהה מאד, האסטרטגיה הזו תוביל אתכם לצד החיסכון בדמי ניהול להפסד כספי. זאת אומרת מדובר באסטרטגיה שהרוב המוחלט של המשקיעים יפסידו בגללה כסף.
בואו נדבר על הנתונים
הנתונים מוכיחים שהמשקיע הממוצע משיא תשואת חסר לעומת משקיע מקצועי. כלומר, הוא הצליח לחסוך את דמי הניהול (לא המטרה העיקרית) אבל פספס בתשואות שהצליח להשיא על הכסף.
בשורה התחתונה - נשאר לו פחות כסף, בפועל הוא הפסיד כסף כי התשואה שלו נמוכה יותר.
נו מה לעשות, ואכן זה מבאס אבל הנתונים לא מסתדרים עם חלום ה DIY.

כפי שניתן לראות בשקף לעיל, ושכמותו יש עוד רבים רבים:
במשך 20 שנות המדידה המשקיע הממוצע השיא תשואת חסר של 3.4% בשנה! אל מול תיקים מנוהלים במסלולים כלליים. מדובר בנתון מטורף ומטלטל שכן, במשך 20 שנה מדובר על פער מצטבר של 77%! אבל מה? העיקר שהוא חסך את דמי הניהול...
למה המשקיע הממוצע מפסיד כסף?
הטיות קוגניטיביות
אנשים משקיעים לא תמיד לפי ההיגיון אלא לפי רגש. הם נבהלים כשהשוק יורד, מתלהבים כשהוא עולה, ופועלים בלי אסטרטגיה מסודרת. הם קונים ביוקר, מוכרים בזול ומבצעים פעולות שמבוססות יותר על אינטואיציה מאשר על ניתוח נתונים. אתם מוזמנים להאזין לפודקאסט ציפור פיננסית שבו התארחתי ודיברתי על הפסיכולוגיה שמאחורי הפחדים בהשקעות.
בחירה במניות "חמות" במקום השקעה חכמה
הרבה משקיעים פרטיים רצים להשקיע במניות שהן "הדבר הבא", בלי לבדוק אם יש להן בסיס פיננסי מוצק. פעמים רבות מדובר בהשקעה לא מבוססת שמסתיימת בהפסד.
תיק לא מספיק מגוון
במקום לבנות תיק יציב ומאוזן, משקיעים פרטיים לעיתים קרובות מחזיקים נכסים מועטים מדי, ולא מייצרים פיזור נכון,מה שחושף אותם לסיכונים גדולים יותר ולתנודתיות גבוהה. למשקיע ממוצע קל באופן יחסי לנהל את האפיק המנייתי שלו דרך חשיפה ל ETF זולים ומפוזרים. עם זאת קשה לו מאד לייצר חשיפה לאפיקים אחרים כאשר הבולט הוא אפיק האג"ח שהינו אפיק מרכזי בניהול השקעות. למשקיע ממוצע אין ידע איך להשקיע באפיק זה מה שבדרך כלל גורם לתיק מוטה מנייתית. בנוסף למשקיע הממוצע אין יכולת להיחשף להשקעות לא סחירות כמו למשקיע מוסדי גדול ומקצועי.

חוסר ידע וניסיון
אין מה לעשות, השקעות זה מקצוע. כן מקצוע שאותו לומדים מקצוע עם שלל תת התמחויות, מקצוע שיש בו חשיבות גדולה לנסיון. ניתוח שוק, הבנת דוחות כספיים, בחינת סיכונים – כל אלה דורשים ניסיון וידע שאין לכל משקיע פרטי.
חוסר משמעת
כשאין אסטרטגיה ברורה, אנשים מגיבים לשוק לפי תחושות ורגשות ולא לפי נתונים ואסטרטגיה. למשקיע ממוצע יש נטיה להחליף השקעות בתדירות גבוהה מדי, לנסות "לתזמן את השוק" (מה שכמעט תמיד נכשל), ולבסוף מוצאים את עצמם עם תשואה נמוכה בהרבה ממה שיכלו לקבל עם ניהול מקצועי.

הנתונים בשטח מוכיחים את זה – משקיעים פרטיים מפסידים והרבה לעומת מנהלי השקעות מקצועיים. כלומר, הם לא רק חוסכים בדמי ניהול, אלא גם מפסידים הרבה יותר כסף לאורך זמן.
למה הדבר דומה?
בואו נדמיין שני אנשים שמחליטים להיכנס לכושר, בכוונה השתמשתי במונח עמום כמו להיכנס לכושר ולא במטרה מוגדרת וברורה יותר.
👤 האחד בונה לעצמו תוכנית אימונים לבד, קורא מאמרים באינטרנט ומתאמן בעצמו, נעזר בכלי בינה מלאכותית ובונה לעצמו תכנית אימונים.
👤 השני משקיע במאמן כושר אישי. הוא נפגש עם המאמן והם מפרקים לגורמים את הכוונה ל"היכנס לכושר" למטרות מדידות. המאמן בונה למתאמן תוכנית מותאמת אישית בהתאם ליכולתיו ולמטרותיו. המאמן מסייע בצורה שוטפת למתאמן להגיע למטרות שהוצבו.
נכון, המאמן עולה כסף. זה ממש לא חינם. ולכן חשוב לחזור ולהבין ולחדד - מה המטרה? האם המטרה היא להיכנס לכושר? או לחסוך כסף? אם המטרה המוגדרת היא להיכנס לכושר אין ספק שעבודה עם מאמן תביא לתוצאה מהירה יותר, יעילה יותר, ועם פחות סיכוני פציעה (תחת ניהול עומסים וסיכונים).
מה תפקידו של המאמן בדוגמה:
✔ מגדיר מטרה ברורה בהתאם לצרכים האישיים של המתאמן.
✔ בונה תכנית שמותאמת במיוחד אליו - מנקודת הפתיחה ועד ליעד.
✔ מוודא שהוא מתאמן נכון ומשפר ביצועים
✔ מחזיק אותו פסיכולוגית, כך שהמתאמן מחויב ומעודד אותו להוציא מעצמו יותר.
למי לדעתכם יהיו תוצאות טובות יותר?
אותו דבר בדיוק קורה בעולם ההשקעות. אפשר לקרוא, ללמוד ולהשקיע לבד – אבל בסוף משקיע מקצועי תמיד ישיג תוצאה טובה יותר, כי יש לו את הכלים, הידע והניסיון להתמודד עם השוק בצורה אופטימלית.
תפסיקו לפחד לשלם דמי ניהול – תתרכזו בעיקר!
זה לא סתם שהשלט שיש לי מאחורי הכתף במשרד מציג את האימרה הבאה: "keep the main thing". אנחנו חיים בעולם מלא הסחות דעת, וקל מדיי לצאת מפוקוס ולהסיט את הזרקור ממה שחשוב באמת.

כשאנחנו יודעים להגדיר את המטרה בצורה ברורה ומדוייקת - אנחנו מייצרים פוקוס, מפרידים עיקר מטפל, וכך אנחנו מגבירים את הסיכויים שנגיע אל המטרה.
המטרה היא לא לחסוך בדמי ניהול. המטרה היא שהכסף יעבוד בצורה אופטימלית וישיג את התשואה הכי טובה לטווח ההשקעה תוך ניהול סיכונים מושכל.
אז מה הצעד הבא שלכם?
רוצים שתיק ההשקעות שלכם ינוהל בצורה מקצועית תוך הסתכלות הוליסטית?
רוצים להפסיק לפעול לפי תחושות ולהתחיל לפעול ממקום ממוקד ומבוסס נתונים?
צריכים עזרה וליווי כדי להגדיר את היעדים שלכם ולהגדיל את הסיכוי שתגיעו אליהם?
דברו איתי עוד היום
ואני אעזור לכם לבנות אסטרטגיה פיננסית שתגדיל לכם את ההון, שתאפשר לכם להבין מה חשוב, ותאפשר לכם לישון בשקט.
ואם הגעתם עד לפה:
אתם יודעים למה יש לי את השלט הזה מאחורי הכתף?
כדי שאזכר כשאני מתבלגנת ויוצאת מריכוז - מהו הדבר הכי חשוב עבורי?
הילדים שלי, הם העיקר ולשם אני רוצה להכווין את תשומת הלב. אתם מוזמנים ליצור קשר ולקבוע פגישה
Comments